Patenti u oblasti samostalnog upravljanja vozilima

EPO – Evropski patentni zavod je u novembru 2018. godine objavio studiju o sistemima za samostalno upravljanje vozilima (self driving vehicles – SDV).

Studija pokazuje da postoji povećani trend ulaganja u ovu oblast i veliki broj patentnih prijava u poslednje vreme. Naime, vozila sa ovakvim sistemima se očekuju na tržištu od 2025. godine.

Proizvođači automobila se na ovaj način povezuju sa naprednim tehnologijama poput veštačke inteligencije, wireless načinu komunikacije, softverskim rešenjima.

U poslednjih 10 godina je podneto 18.000 patentnih prijava u oblasti samostalnog upravljanja vozilima, od čega je samo u 2017. godini prijavljeno 4.000 patenata.

U odnosu na 2011. godinu, to predstavlja rast od 330%. Kompanije koje prijavljuju najviše pronalazaka u ovoj oblasti su Samsung, Intel i Qualcomm.

Najviše prijava je podnetu u Evropi i SAD, po 1.400 pronalazaka tokom 2017. godine.

Ove tehnologije će doprineti bezbednosti na putevima, energetskoj efikasnosti i mogu smanjiti gužve na saobraćajnicama.

U ovu oblast ulažu kompanije koje već proizvode vozila, proizvođači softvera, ali i potpuno novi učesnici na tržištu.

Primer za SDV su tzv. robot-taksi vozila, koja obezbeđuju prevoz manjim brzinama, bez vozača u gradskim sredinama.

Robot-taksi podrazumeva automatizaciju vožnje, oslanjajući se na senzore, kamere, cloud rešenja i infrastrukturne tehnologije.

Ivan Todorovic

Naša filozofija
VIZIJA Advokatske kancelarije Todorović je pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način od strane kompetentnog tima koji će se truditi da ispuni i prevaziđe sva Vaša očekivanja. Advokatski tim koji će Vas ljubazno dočekati, saslušaće i razumeće sve Vaše zahteve. Verujemo da odgovornost za ostvarenje kvaliteta leži na svakom zaposlenom i odražava se kroz redovno vršenje poslovnih obaveza i građenje odnosa sa interesnim stranama. Stvaranjem i implementacijom naših ideja za rešavanje slučajeva postižemo za Vas pozitivne ishode.
Call Now Button