RADNA DOZVOLA ZA STRANCE

Položaj stranaca u Republici Srbiji regulisan je Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca. Stranac koji se zapošljava u našoj zemlji ima jednaka prava i obaveze u pogledu rada, zapošljavanja i samozapošljavanja kao i domaći državljani.
Zapošljavanje stranca ostvaruje se pod uslovom da poseduje vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja, odobrenje za privremeni boravak ili stalno nastanjenje i dozvolu za rad. Najčešći slučaj u praksi jeste podnošenje zahteva za izdavanje radne dozvole na osnovu odobrenja za privremeni boravak.

Dokumentacija potrebna za podnošenje zahteva razlikuje se od vrste radne dozvole čije se izdavanje traži.

Dozvola za rad može se izdati kao:

– lična radna dozvola;
– radna dozvola.

Za isti vremenski period može se izdati samo jedna vrsta dozvole za rad.

Lična radna dozvola je dozvola za rad koja strancu omogućava slobodno zapošljavanje, samozapošljavanje i ostvarivanje prava za slučaj nezaposlenosti, u skladu sa zakonom. Ona se izdaje na zahtev stranca ako: 1) ima odobrenje za stalno nastanjenje; 2) ima status izbeglice; 3) pripada posebnoj kategoriji stranca.

Radna dozvola je vrsta dozvole za rad koja se izdaje kao: 1) radna dozvola za zapošljavanje; 2) radna dozvola za posebne slučajeve zapošljavanja; 3) radna dozvola za samozapošljavanje. Stranac sa radnom dozvolom može da obavlja samo poslove za koje je dobio dozvolu.

Procedura za regulisanje boravka i dobijanje radne dozvole po pravilu je dosta složena, pre svega zbog pripremanja i pribavljanja potrebne dokumentacije. Naša advokatska kancelarija ima višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Naše usluge podrazumevaju preduzimanje svih neophodnih radnji u cilju regulisanja statusa stranih državljana, uključujući pravno savetovanje pre ulaska u zemlju, podnošenje zahteva za odobrenje privremenog boravka i izdavanje radne dozvole, zastupanje klijenata pred Ministarstvom unutrašnjih poslova, Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao i svim drugim nadležnim organima Republike Srbije.

Takođe, naši advokati pružaju usluge pravnog savetovanja i sprovođenja procedure pokretanja sopstvenog biznisa pred Agencijom za privredne registre (registracija pravnih lica i preduzetnika), što takođe može biti jedan od osnova za regulisanje boravka stranih državljana.

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem e-mail adrese: office@akt.rs.

Naša filozofija
VIZIJA Advokatske kancelarije Todorović je pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način od strane kompetentnog tima koji će se truditi da ispuni i prevaziđe sva Vaša očekivanja. Advokatski tim koji će Vas ljubazno dočekati, saslušaće i razumeće sve Vaše zahteve. Verujemo da odgovornost za ostvarenje kvaliteta leži na svakom zaposlenom i odražava se kroz redovno vršenje poslovnih obaveza i građenje odnosa sa interesnim stranama. Stvaranjem i implementacijom naših ideja za rešavanje slučajeva postižemo za Vas pozitivne ishode.
Call Now Button