Pokretanje nove kompanije, bez obzira na njenu veličinu, je jedno uzbudljivo putovanje ispunjeno rizicima, izazovima i neograničenim mogućnostima.

Kao preduzetnik startapa, ulažete nebrojene sate i resurse kako biste razvili inovativne ideje i pretvorili ih u stvarnost.

U ovom digitalnom dobu ispunjenim brzim tehnološkim napretkom, zaštita intelektualne svojine postala je važnija nego ikada pre zbog dugoročne koristi koju može da ima za vaš startap.

Iz tog razloga, u ovom članku ćemo istražiti razloge zašto je sveobuhvatna strategija zaštite intelektualne svojine ključna za obezbeđivanje uspeha I ostvarenje punog potencijala vašeg startapa.

1. Šta je intelektualna svojina?

Pre nego što dublje uđemo u temu važnosti zaštite intelektualne svojine, prvo treba razumeti šta to intelektualna svojina obuhvata.

Intelektualna svojina se odnosi na prava koja proizlaze iz kreativnih procesa ljudskog uma.

U njih spadaju spadaju raznorazne ideje, inovacije, pronalasci, autorska dela, dizajn, logo, brend, žigovi, poslovne tajne i druge intelektualne tvorevine.

Što se samih startapa tiče, oni najčešće poseduju ovu vrstu imovine u obliku novih tehnologija, softvera, dizajna ili brendova,

Kako ovi nematerijalni resursi imaju ogromnu vrednost i predstavljaju osnovu inovacije i rasta poslovanja, upravljanje ovom imovinom I njena zaštita su ključi faktori za uspeh jednog startapa.

2. 6 razloga zašto je sveobuhvatna strategija zaštite intelektualne svojine ključna za startape

1. Sticanje i zaštita konkurentske prednosti

Jedan od glavnih razloga za sveobuhvatnu strategiju zaštite intelektualne svojine jeste zaštita konkurentske prednosti.

Naime, jedinstvene tehnologije i inovativna rešenja koja vaš startap razvije imaju potencijal da budu kjučni faktori za njegov uspeh u visoko konkurentnom poslovnom okruženju.

Zašto?

Zato što vašem startapu daju eksluzivnost i samim tim prednost na tržištu, omogućavajući vam da se izdvojite iz mase i privučete kupce.

Međutim, bez odgovarajuće zaštite intelektualne svojine, druga preduzeća i pojedinci mogu lako iskoristiti vaše ideje ili tehnologije, narušavajući tako konkurentske prednosti vašeg startapa.

Kako bi sprečili druge da koriste, kopiraju ili distribuiraju vaše ideje ili proizvode, neophodno je da vaš startap održi svoju inovativnost kroz neki od vidova zaštite svoje intelektualne svojine.
Pa tako, patenti, žigovi i autorska prava deluju kao štitovi vaših inovativnih proizvoda, usluga i identiteta brenda od potencijalne krađe i  kopiranja koje bi vaši konkurenti mogli da počine.

2. Privlačenje investitora i obezbeđivanje finansiranja

Startapi često zahtevaju spoljno finansiranje kako bi mogli da nastave da se šire i da rastu.

U drugu ruku, investitori I rizični kapitalisti traže pouzdanu zaštitu intelektualne svojine kao ključni faktor prilikom procenjivanja mogućnosti za investiranje.

Razlog za to je što dobro razvijen portfelj intelektualne svojine pokazuje da vaš startap ima vredne resurse i konkurentske prednosti, što dalje ukazuje na potencijal za visok povrat uloženog kapitala, a nizak rizik od potencijalnih pravnih problema u budućnosti.

Ukoliko možete da dokažete da posedujete odgovarajuće patente, žigove ili autorska prava, ulivaćete poverenje I sigurnost potencijalnim investitorima, povećavajući verovatnoću da isti ulože u vašu viziju.

Upamtite: Sveobuhvatna strategija zaštite intelektualne svojine povećava vrednost vašeg startapa, te može da bude ključna razlika između uspešnog privlačenja investitora i propuštene prilike za finansiranje.

3. Monetizacija intelektualne svojine

Sveobuhvatna zaštita intelektualne svojine može pružiti vašem startapu mogućnost da ostvari prihode izvan svoje osnovne delatnosti.

Kako?

Putem licenciranja intelektualne svojine.

Naime, licenciranje intelektualne svojine može biti profitabilan izvor prihoda za startape, jer na ovaj način vaš startap može omogućiti drugim preduzećima ili pojedincima da koriste vaše patentirane tehnologije, žigove ili autorska dela.

Uz odgovarajuću naknadu, naravno.

Kroz licenciranje intelektualne svojine, vaš startap dobija mogućnosti za diversifikaciju svojih prihoda i stvaranje dodatnih izvora profita, pomažući vam da održite svoje poslovanje i dalje investirate u inovacije.

Osim toga, licenciranje vam može pomoći da se proširite na nova tržišta ili da sarađujete sa ključnim igračima u industriji, što dodatno poboljšava potencijal rasta vašeg startapa.

4. Smanjenje pravnih rizika

Zastita Intelektualne Svojine2
Izvor: https://unsplash.com/photos/9XfSFjcwGh0

 

Nije tajna da se startapi neretko suočavaju sa brojnim pravnim rizicima, uključujući tužbe zbog povrede intelektualne svojine i krađe poslovnih tajni.

Zato je neophodno da imate proaktivan pristup zaštiti svoje intelektualne svojine, a kako bi smanjili rizik od ovakvih tužbi i zaštitili vaše poslovanje od skupih pravnih sporova.

Sprovođenjem sveobuhvatne pretrage, zaštitom vaših patenata, žigova i autorskih prava, kao i izradom snažnih ugovora iz oblasti intelektualne svojine, možete značajno smanjiti verovatnoću pozidanja tužbi zbog povrede intelektualne svojine protiv vašeg startapa.

Obezbedite vaš startap tako da deluje u skladu sa zakonom I sprečite slučajno kršenje intelektualne svojine drugih.

5. Izgradnja snažnog identiteta brenda

Vaš brend je lice vašeg startapa i igra ključnu ulogu u privlačenju kupaca, izgradnji odnosa poverenja sa njima i razvijanju lojalnosti prema brendu.

Registracija zaštitnih znakova je osnovni korak u uspostavljanju i zaštiti identiteta vašeg brenda.

Registracijom zaštitnih znakova tj. žigova, kao što su ime vaše kompanije, vaš logo i slogan, stičete ekskluzivna prava za njihovo korišćenje u vezi sa svojim proizvodima ili uslugama.

Na ovaj način sprečavate da drugi iskoriste reputaciju vašeg brenda, održavajući integritet identiteta i ugleda vašeg startapa.

6. Globalno širenje i međunarodna zaštita

Da li vaš startap teži ka globalnom širenju?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, potrebno je da na adekvatan način obezbedite svoja prava na međunarodnom nivou I da se efikasno krećete kroz složenosti različitih pravnih sistema.

To možete da postignete podnošenjem međunarodnih prijava za zaštitu vaših žigova i patenata, koristeći se mehanizmima kao što su Madridski sistem i Ugovor o saradnji u oblasti patenata.

Ovi sistemi omogućavaju vašem startapu doslednu zaštitu u više zemalja, postavljajući čvrste temelje za međunarodni rast i sprečavajući povredu od strane konkurenata koji posluju na stranim tržištima.

Radi razumevanja kompleksnih pravnih okvira iz oblasti međunarodne zaštite intelektualne svojine, najbolje bi bilo da vaša prva stanica ka globalnom širenju bude ugledna advokatska kancelarija za intelektualnu svojinu za startape.

 

Naša filozofija
VIZIJA Advokatske kancelarije Todorović je pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način od strane kompetentnog tima koji će se truditi da ispuni i prevaziđe sva Vaša očekivanja. Advokatski tim koji će Vas ljubazno dočekati, saslušaće i razumeće sve Vaše zahteve. Verujemo da odgovornost za ostvarenje kvaliteta leži na svakom zaposlenom i odražava se kroz redovno vršenje poslovnih obaveza i građenje odnosa sa interesnim stranama. Stvaranjem i implementacijom naših ideja za rešavanje slučajeva postižemo za Vas pozitivne ishode.
Call Now Button